Логопедичний масаж

Що таке логопедичний масаж

Зміст

Як відомо, мова — це рух м'язів. І не завжди цей процес запускається у дітей правильно. Якщо виникли труднощі і дитина погано вимовляє звуки рідної мови, то на допомогу приходить логопедичний масаж для дітей, котрі не говорять. Це не безневинна процедура, яка проводиться всім в якості профілактики. Це втручання в роботу мовного апарату, коли досвідчений фахівець «направляє» мову в потрібне русло.

Після процедури можна отримати такий результат:

  • зменшення слиновиділення;
  • поліпшення роботи зв'язок;
  • нормалізація дихання під час розмови.

Завдяки механічній дії, м'язи або розслабляються, або стимулюються в залежності від роду проблеми. Проводиться масаж язику для розвитку мови курсом, а найбільш ефективний він в комплексі з мовною гімнастикою. Простіше кажучи, логомасаж не є чарівною паличкою. Це серйозна процедура, яка вимагає не тільки роботи репетитора, а і допомоги батьків. Рекомендації можна отримати на першому занятті, а ефект від маніпуляцій буде помітний вже через 10-15 сеансів.

Існує хибна думка, що проводити масаж язику дитині для розвитку мови може тільки лікар. Насправді, фахівець повинен освоїти техніку, і для цього достатньо курсів. Тобто, батьки можуть довіряти як лікарю, так і дефектологу, який має досвід зазначеної процедури.

Методи і техніки логомасажу

Існує кілька ефективних технік маніпуляції, користь від яких батьки вже встигли оцінити. Наприклад, класична, коли майстер пощипує, погладжує та натискає на органи мовного апарату. Спочатку фахівець розслабляє шию, плечі малюка, тим самим готуючи його та налаштовуючи. Далі відбувається масаж для язику, губ, підборіддя.

Друга популярна техніка - апаратна. Для неї використовуються різні прилади, що створюють вібрацію або вакуум. При цьому логопед задіє ті ж зони і маніпуляції, що і в класичному варіанті.

Також, вам може бути запропоновано точкове масування, під час якого логопед буде впливати на біологічно активні точки. До речі, такий розслабляючий масаж язику найприємніший.

Варто згадати про авторські методики, кожна з них має вузьку спрямованість. Наприклад, ігрова О. Крупенчук або Е. Архипової, які створені для дітей з діагнозом ДЦП.

Вибір техніки та методи впливу краще довірити фахівцеві після огляду. Адже тільки він може оцінити проблему та побудувати курс занять відповідно до ваших потреб.

Коли і кому необхідний логопедичний масаж

Ваша дитина мило лепече в два роки? У її словниковому запасі тільки звуки, а на речення немає і натяку? Рекомендуємо звернутися до логопеда та невролога, щоб оцінити здібності карапуза. Цілком ймовірно, що масаж мови дитині показаний.

Також логопедичний масаж для дітей буде актуальний при:

  • ДЦП (дитячий церебральний параліч);
  • заїкані;
  • гіпо- або гіпертонусі м'язів обличчя;
  • частковій втраті голосу.

Часто мами лякаються оглядів та діагнозів, але завжди варто пам'ятати, що вчасно діагностована проблема вирішується куди швидше, ніж запущені випадки.

Логомассаж безболісний, хоча і може доставляти дискомфорт (а вам би сподобались руки чужої тітки в вашому роті?). Логопед вивчить анамнез, призначить курс та знайде підхід до вашого малюка. Вже після першого сеансу маленький пацієнт зрозуміє, що процедура абсолютно не страшна, а мама почує довгоочікувану виразну мову.

Протипоказання

Як вже було сказано, артикуляційний масаж для дітей — не жарт. Ця процедура має не тільки показання, а й протипоказання.

Утримайтеся від масажу, якщо наведені нижче пункти можна застосувати до вашої дитини:

  • ГРВІ;
  • підвищена температура тіла;
  • стоматит;
  • герпес;
  • вірусні захворювання;
  • кон'юнктивіт;
  • набряк Квінке;
  • онкологічні захворювання.

Також, процедура не рекомендована дітям з епілепсією, кровотечею з носа та алергічними реакціями.

Якщо у вашої дитини спостерігаються подібні супутні проблеми, то не варто ризикувати здоров'ям маленького пацієнта. Обов'язково проконсультуйтеся з лікуючим фахівцем, щоб дитячий логопедичний масаж не завдав шкоди.

Ефективність логопедичного масажу

Значною частиною великого комплексу з корекції мовлення є логопедичний масаж . У нього входить гімнастика, логопедичні заняття, масаж для запуску мови та домашні тренування, які виконуються під контролем батьків.

Деякі мами помилково вважають, що після першого заняття дитина впевнено заговорить, але це не так. При регулярному і сумлінному виконанні всіх рекомендацій фахівця результат буде помітний після 3-4 відвідувань, а динаміку та загальну картину можна оцінювати лише після курсу. Також необхідно пам'ятати, що кожен малюк індивідуальний і по-різному реагує на ті чи інші процедури, що може вплинути на результат.

Логомассаж - це додатковий інструмент батьків, котрі зіткнулися з проблемами мовлення дитини. Їм неможливо змінити ситуацію тут і зараз, але результат не змусить себе довго чекати. Наберіться терпіння та допоможіть своєму малюкові пройти шлях до досягнення довгоочікуваної мети!

Якщо дитині призначили логопедичний масаж

Перше, що необхідно зробити батькам, які мають направлення на масаж логопеда, - прийти на зустріч з фахівцем і обговорити план роботи. Логопед оцінить ситуацію та запропонує свої варіанти, які допоможуть вирішити конкретну проблему. Залежно від супутніх захворювань і ускладнень буде підібраний графік занять та методика.

Не лякайтеся самі і не лякайте дитину. Основне завдання батьків - вчасно діагностувати проблему і допомогти карапузові. Пам'ятайте, що від вашого настрою буде залежати і настрій пацієнта. Підтримайте його в цій непростій справі, а фахівці зроблять свою роботу.

Професійний логопедичний масаж — це не страшно, а дуже корисно і результативно, якщо на те є показання. На нашому сайті кожен може знайти професіонала в своєму місті та дізнатися, що таке логомассаж і як він може вплинути на запуск мови у конкретного пацієнта. При цьому, вік не має значення — ми допомагаємо як зовсім маленьким, так і дорослим. З нами рішення проблем мови стане простим та легким!

Часті питання

2. Питання-юа

Питання українською

1. Питання-юа

Питання українською

Поділитися: